Oamenii de ştiinţă australieni lucrează la construirea unui dispozitiv sofisticat, asistat de computer, comparabil cu un ochi artificial care va permite persoanelor nevăzătoare să perceapă vizual mediul din jur.
Proiectul este dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Monash, Australia, iar testele pe oameni vor începe în 2014.
Dispozitivul constă într-o minusculă cameră video - care joacă rolul unei retine - montată în interiorul unor ochelari.
Imaginile captate sunt transformate în semnale şi transmise unui cip electronic implantat în creier, în zona cortexului vizual, regiunea cerebrală în care se formează imaginile.
Fiecare pacient va avea implantate până la 14 plăcuţe minuscule, fiecare având dimensiunile de 8x8 mm şi cuprinzând cca. 500.000 de tranzistori şi 45.000 electrozi subţiri cât un fir de păr.
Aceste plăcuţe vor recepţiona imagini alb-negru, de mică rezoluţie, de la o unitate de procesare legată la camera video, şi le vor transmite cortexului vizual.
Acest dispozitiv ar putea avea un impact foarte mare asupra persoanelor nevăzătoare. În prima fază, cercetătorii cred că el ar putea fi utilizat alături de mijloacele tradiţionale de ajutorare a acestor persoane (precum bastonul special sau câinii-călăuze), dar speră ca, prin îmbunătăţirea, în timp, a tehnologiei, aceasta să devină suficient de performantă pentru a oferi nevăzătorilor o percepţie vizuală satisfăcătoare asupra lumii din jur.
În lume există, la ora actuală, cca. 160 de milioane de persoane nevăzătoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu