marți, 6 februarie 2018

20 de lucruri mai puțin cunoscute despre corpul uman

1. Aproximativ 50.000 de celule din corpul tău vor muri și vor fi înlocuite cu celule noi în timpul în care citești această frază. Ne construim un strat nou de piele în fiecare lună. Iată un lucru de necrezut despre corpul uman.
2. Există câteva lucruri unice la fiecare dintre noi, și nu este vorba numai despre amprentele digitale. Fiecare om are, de asemenea, o amprentă unică a limbii.
3. Fiecare centimetru pătrat al pielii tale conține 6 metri de vase capilare, 3,6 metri de fibre nervoase, 1.300 de celule nervoase 100 de glande sudoripare și 3 milioane de celule.4. Într-o oră, inima ta produce destulă energie pentru a ridica o tonă de oțel la un metru deasupra pământului.
5. Folosești o medie de 43 de mușchi ai feței tale atunci când te încrunți. E nevoie de doar 17 mușchi ca să zâmbești. Iată un amănunt despre corpul uman care îți spune că e mai ușor să fii vesel.
6. Celulele roșii sunt mereu în mișcare. După ce sunt create în interiorul oaselor, celulele fac aproximativ 250.000 de ture – străbat 96.000 de kilometri în fiecare călătorie – prin corp, înainte de a se întoarce la măduva osoasă, unde mor, 120 de zile mai târziu.
7. Corpul uman al unui nou-născut conține 300 de oase. La maturitate, râmânem cu doar 206 oase. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt situate în mâini și picioare.
8. Inima bate, în medie, de 3 miliarde de ori pe timpul duratei de viață a unei persoane.9. Aorta este artera mare care trece prin centrul corpului tău. Are diametrul aproape cât al unui furtun de grădină. Știai acest fapt despre corpul uman? În contrast, capilarele, cele mai mici vase sanguine ale corpului, sunt atât de mici, încât e nevoie de zece unul lângă altul pentru a egala grosimea unui fir de păr uman.
10. O persoană obișnuită pierde 100 de fire de păr pe zi și peste un miliard de particule microscopice de piele. Scoate aspiratorul!
11. Ochiul uman poate să distingă până la un milion de culori diferite și să capteze mai multă informație decât cel mai mare telescop inventat vreodată.12. Când atingem ceva, semnalul călătorește prin nervi spre creier cu o viteză de 200 de kilometri pe oră.
13. Pielea este cel mai mare organ al corpului, dar este și un cabinet medicinal foarte mare. Pielea secretă substanțe antibacteriene și constituie primul strat de apărare în fața microorganismelor invadatoare. Majoritatea bacteriilor care ajung pe piele mor repede.14. Stomacul unui adult poate să primească până la 1,5 litri de material, dar asta nu înseamnă că trebuie să testezi această limită la fiecare masă. Cu cât știi mai multe despre corpul uman, cu atât ar trebui să-l îngrijești mai mult.
15. Unghiile și părul sunt făcute din aceeași substanță – keratină.16. În timpul primei luni de viață, un copil învață atât de multe lucruri, încât numărul de sinapse crește de le 50 de trilioane la 1 cvadrilion. În comparație, dacă restul corpului copilului ar răspunde cu o creștere egal de rapidă, acesta ar cântări 77 de kilograme la vârsta de o lună.
17. Asigură-te întotdeauna că încălțămintea ți se potrivește confortabil. Degetul mare este unul dintre cele mai importante părți structurale ale corpului. Acest apendice este responsabil în a ne ajuta să menținem echilibrul și să ne propulseze în față când mergem.18. Ficatul uman este responsabil pentru mai mult de 500 de procese distincte în corp. Este atât de important, încât dacă unei persoane i se îndepărtează chirurgical două treimi din ficat, organul va crește înapoi la mărimea sa inițială în doar patru săptămâni.
19. Bărbile sunt firele de păr care cresc cel mai repede din întreg corpul uman. Dacă un bărbat obișnuit nu și-ar tunde barba, aceasta ar crește de aproape 9 metri în timpul vieții.
20. O persoană obișnuită respiră de 23.000 de ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu